SAIMA Helsinki - Vastuullista vaatetuotantoa Suomessa

SAIMA Helsinki - Vastuullista vaatetuotantoa Suomessa

pellavahame

Tuotanto Suomessa

SAIMA Helsinki perustettiin tavoitteenaan uudistaa vaatetuotantoa ja luoda työtä Suomeen.

Kotimainen suunnittelu on huipputasoa ja taitavia ompelijoita löytyy paljon. Siitä huolimatta "Made in Finland" on muotimaailmassa edelleen melko harvinaista. SAIMA Helsingin tuotteille on myönnetty Avainlippu-mekki osoituksena siitä, että kaikki tuotteemme valmistetaan kokonaan Suomessa ja tuotannon pitäminen Suomessa onkin SAIMA Helsingin ydinarvo.

Materiaalitietoisen valinta

Toimintaa aloittaessamme teimme suuren työn etsien sopivia materiaaleja, jotka olisivat paitsi kestäviä ja kauniita, myös vastuullisesti tuotettuja.

Se ei ole ollut aivan helppoa sillä riittävän tiedon löytäminen on edelleen haasteellista. Nykyisen kokoelmamme materiaalit tulevat kaikki suomalaisilta ja eurooppalaisilta tehtailta ja tavarantoimittajilta ja kaikilla käyttämillämme kankailla on ÖKO-TEX® tai GOTS-sertifikaatti.

Trikookankaat Suomesta, Portugalista ja Hollannista

Trikootuotteissa käytämme vain 100% puuvillaneulosta. Se kestää kulutusta paremmin kuin elastaanilla terästetty sekoitesukulaisensa, jonka kierrättäminenkin on vaikeaa ja loppusijoituspaikkana useimmiten jätteenpolttouuni. Sen sijaan, kun 100% puuvillainen vaate joskus tulee tiensä päähän on puhdas kuitu mahdollista kierrättää fibre pulling-teknologialla kierrätyspuuvillakankaaksi.

Osa trikookankaista tulee Orneuleen tehtaalta Orivedeltä ja on GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Orneuleen neuloksilla on myös ÖKO-TEX® standardi 100 - sertifikaatti. Osa trikoo- ja collegekankaista tulee Portugalilaiselta tehtaalta, joka käyttää vain GOTS-sertifioitua puuvillaa. GOTS-sertifioidut kankaat sisältävät vähintään 95% luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua, eikä niitä ole käsitelty myrkyllisillä tai haitallisilla aineilla. Loput trikoo- ja collegekankaat tulevat Hollantilaiselta tavarantoimittajalta ja ovat niin ikään GOTS-sertifioituja ja niiden alkuperämaaksi kerrotaan Turkin ja Egeanmeren alue.

Ulkoilukankaat Italiasta

Takki- ja liivikankaamme ovat puuvilla-nylon ja puuvilla-polyesteri-nylon sekoitteita. Ne on valittu sään- ja kulutuksen kestoa, helppohoitoisuutta ja tietysti kaunista viimeistelyä silmällä pitäen. Takki- ja liivikankaat tulevat Italian Comossa sijaitsevalta tehtaalta, jolla on pitkät perinteet 50-luvulta saakka. 2010-luvulla tehdas on sitoutunut lopettamaan haitallisten aineiden käytön ja uusinut konekantaansa tuotantoketjun optimoimiseksi.

Tehtaalla on GOTS-sertifikaatin lisäksi mm. GRS- eli Global Recycled Standard-sertifikaatti, joka takaa, että osa käytetystä materiaalista on kierrätettyä, tässä tapauksessa vähintään 50%. Tehtaan yhteyteen on myös rakennettu yhteistuotantolaitos, joka pystyy tuottamaan sähköä tehtaan tarpeisiin ja lämpoenergiaa sen lämmittämiseksi.


Pellavakankaamme ovat ÖKO-TEX-sertifioituja ja ne tulevat meille Liettualaiselta tavarantoimittajalta. Pellavan alkuperämaaksi kerrotaan Ranska ja Venäjä.

 T-paidan ompelu

Hyvästit hävikille

Jopa 30% maailmassa tuotetuista vaatteista menee jo uutena hävikkiin tämän hetken vaatetuotannossa.

Lisäksi vaatteiden käyttökerrat jäävät vähäisiksi. SAIMA Helsinki tavoittelee tuotannossaan 0% hukkaa. Siksi suurin osa tuotteistamme ommellaan vasta tilauksen tultua, suoraan asiakkaalle. Tämä luonnollisesti pidentää toimitusaikoja ja vaatii asiakkailta jonkin verran ennakointia vaateostosten suhteen. Toistaiseksi olemme kuitenkin valinneet toimia näin, ettei myymättä jääneiden tuotteiden suhteen tarvitsisi turvautua esimerkiksi alennusmyynteihin.

Lisäksi haluamme, että SAIMA Helsingin vaate kestää pitkään käytössä, jopa vuosikymmeniä. Mottomme onkin osta kerran - pidä ikuisesti. Tällöin sekä materiaalin että työnjäljen ja designin täytyy olla sellaisia, että vaate pysyy hyvänä ja ajankohtaisena sukupolvelta toiselle.


Kysy, me vastataamme!

info@saimahelsinki.fi
 

Yleisiä vastuullisuusstandardeja

AVAINLIPPUTUOTE
Avainlippu-merkki voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.
Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset.
Palveluyritysten kohdalla on yrityksellä lisäksi oltava merkittävä kotimainen omistusosuus, Suomessa toimiva johto ja yrityksen pääkonttorin on sijaittava Suomessa. 

OEKO-TEX — HAITTA-AINEETON JA TURVALLINEN
ÖKO-TEX® on yksi maailman vakiintuneimmista organisaatioista mahdollisten haitallisten aineiden tuoteturvallisuuden testaamisessa eri materiaaleissa, kuten tekstiilissä ja nahassa. ÖKO-TEX® 100 -standardi tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät sisällä kemikaaleja, joiden on todettu olevan terveydelle haitallisia. ÖKO-TEX® ei ota kantaa tuotteen vastuullisuuteen.

GOTS — LUOMU JA EETTINEN
GOTS eli Global Organic Textile Standard on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren, aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. Sertifikaattia valvoo ulkopuolinen riippumaton taho.
GOTS-sertifikaatti ei salli esimerkiksi formaldehydien, kloorin tai raskasmetallien käyttöä. Ympäristöystävälliset väriaineet ovat sallittuja. GOTS kriteereissä huomioidaan lisäksi eläinten ja ihmisten hyvinvointi.
GOTS-sertifikaatin hakijan tulee täyttää ILO:n vähimmäiskriteerit, kuten järjestäytymisoikeus, palkka, työsopimus ja  työturvallisuus. Lapsityövoima on kiellettyä. Sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyille luonnonkuiduille.
 
Kuvat: Sonja Pasanen