Vastuullisuus – SAIMA Helsinki

Vastuullisuus

SAIMA Helsingin vastuullisuus
Vastuullisuus on haastava ja monisyinen asia. SAIMA:n kantavat arvot vastuullisuuteen ovat pitkäkestoisuus ja yhteisöllisyys.

1. Pitkäkestoisuus
Mikäli maailmaan tuotetaan uusia vaatteita, niiden tulee olla pitkäikäisyyttä tavoittelevia niin kestoltaan kuin designiltaan. Kauniiden, vastuullisten ja erittäin pitkäkestoisten materiaalien löytäminen on vielä tänä päivänä vaikeaa, mutta työskentelemme päivittäin uusien vaihtoehtojen löytämisen eteen.

Käytämme mahdollisimman laadukkaita, kestäviä ja vastuullisia kankaita ja materiaaleja. Nykyisen kokoelman materiaalit hankitaan Suomesta, kuten suomalainen lampaanvilla ja osa kudotuista kankaista. Muut materiaalit tulevat Italiasta ja Portugalista luotettavilta toimittajilta. Käytämme sekä luonnollisia materiaaleja että teknisiä yhdistelmämateriaaleja, esimerkiksi säänkestäviä kankaita ulkoiluvaatteissa.
 
2. Hävikittömyys
Jopa 30% maailmassa tuotetuista vaatteista menee jo uutena hävikkiin tämän hetken vaatetuotannossa. Lisäksi vaatteiden käyttökerrat jäävät vähäisiksi. SAIMA Helsinki tavoittelee tuotannossaan 0% hukkaa. Siksi emme tuota vaatteita yleensä etukäteen vaan vasta tilauksesta asiakkaalle. Lisäksi pyrimme siihen, että SAIMA Helsingin vaate kestää pitkään käytössä, jopa vuosikymmeniä. Tälläin vaatteen materiaalin, työnlaadun ja designin täytyy olla sellaisia, että vaate pysyy hyvänä ja ajankohtaisena.

3. Yhteisöllisyys
Työllistämme paikallisia tuotannon huippuosaajia, jotta hallitsemme jokaista yksityiskohtaa sekä tuotteen- että tuotanto-olojen laadussa. Muotiala poistaa hyllystä 30% maailman tuotetuista vaatteista vuosittain myymättöminä. Toimintamme tavoitehävikkimme on 0%.


Kysy ja me vastataan!
info@saimahelsinki.fi
 

Yleisiä vastuullisuusstandardeja

 
AVAINLIPPUTUOTE
Avainlippu-merkki voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.
Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset.
Palveluyritysten kohdalla on yrityksellä lisäksi oltava merkittävä kotimainen omistusosuus, Suomessa toimiva johto ja yrityksen pääkonttorin on sijaittava Suomessa. 

OEKO-TEX — HAITTA-AINEETON JA TURVALLINEN
ÖKO-TEX® on yksi maailman vakiintuneimmista organisaatioista mahdollisten haitallisten aineiden tuoteturvallisuuden testaamisessa eri materiaaleissa, kuten tekstiilissä ja nahassa. ÖKO-TEX® 100 -standardi tarkoittaa sitä, että tuotteet eivät sisällä kemikaaleja, joiden on todettu olevan terveydelle haitallisia. ÖKO-TEX® ei ota kantaa tuotteen vastuullisuuteen.
 
GOTS — LUOMU JA EETTINEN
GOTS eli Global Organic Textile Standard on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren, aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. Sertifikaattia valvoo ulkopuolinen riippumaton taho.
GOTS-sertifikaatti ei salli esimerkiksi formaldehydien, kloorin tai raskasmetallien käyttöä. Ympäristöystävälliset väriaineet ovat sallittuja. GOTS kriteereissä huomioidaan lisäksi eläinten ja ihmisten hyvinvointi.
GOTS-sertifikaatin hakijan tulee täyttää ILO:n vähimmäiskriteerit, kuten järjestäytymisoikeus, palkka, työsopimus ja  työturvallisuus. Lapsityövoima on kiellettyä. Sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyille luonnonkuiduille.
 
 
MADE IN GREEN — TERVEYS, YMPÄRISTÖ JA IHMISOIKEUDET
Made in Green-tuotemerkki osoittaa, että tuotteen valmistaja ei ole käyttänyt tuotteen valmistuksessa terveydelle haitallisia aineita, tuote on valmistettu tehtaissa, joissa noudatetaan ympäristökriteerejä sekä työntekijöille kuuluvia oikeuksia ja noudattaa myös kansainvälisiä ihmis- ja lastenoikeuksia sekä pyrkii ehkäisemään naisten syrjintää. 
Tuotemerkki täyttää myös Ökö-tex 100 standardin mukaiset allergiavaatimukset ja tuotteen valmistajalla täytyy olla Ökö-tex 100 merkki.
 
 
 
REILU KAUPPA – VARMISTAA, ETTÄ TUOTANTOKETJUN JOKAINEN TOIMIJA SAA RIITTÄVÄN KORVAUKSEN
Reilu Kauppa (Fair Trade) on sertifiointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on parantaa kaupankäyntiä ja vähentää köyhyyttä reilujen ehtojen avulla. Reilu Kauppa-sertifikaatin voi saada kehittyvissä maissa valmistettaviin ja viljeltäviin tuotteisiin. Reilun Kaupan ehdot vaihtelevat toimialoittain, mutta tavanomaisesti ehdot sisältävät mm. reilun palkkatason ja turvalliset työskentelyolosuhteet.

Kuva: Venla Vitikka